Átadták az ötödik Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait

2011. február 18-án Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár és Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár adta át az ötödik Ifjúsági Bolyai pályázat győzteseinek az elismeréseket.

Az Ifjúsági Bolyai Pályázatot 2000-ben hozta létre az akkori oktatásért felelős minisztérium és a Bolyai Díj Alapítvány, amelyet minden évben két, középiskolai és felsőoktatási kategóriában hirdetnek meg. A pályázat a hazai tudományos élet, valamint a világhírű magyar kutatás-fejlesztés kereteinek kiszélesítését tűzte ki céljául. Az Ifjúsági Bolyai Pályázat témáját mindig az előző év Bolyai díjas tudósa jelöli ki. A korábbi években természettudósok kapták a Bolyai-díjat, most először adományozták a társadalomtudományok egy képviselőjének. A díjazott, Ritoók Zsigmond ókorkutató a 2009. évi Bolyai Díj kitüntetettje ötlete alapján 2010-ben, „A középiskolai ógörög nyelvoktatás 1850 és 1945 között” című pályázatot írták ki az ifjúság számára. A pályázaton általában egy egyetemi és egy középiskolai díjat szoktak kiosztani. Az idén közoktatási kategóriában a bizottság a pályadíj megosztásáról döntött. A díjazottak Légrádi Zsófia, a Szentendrei Református Gimnázium 12.a osztályos tanulója és Pongor Dávid Edward, a budapesti Gyermekház Általános Iskola, Gimnázium, Kereskedelmi, Vendéglátó, Idegenforgalmi, Informatikai Sport és Szakképző Iskola tanulója. A középiskolai kategóriában Török Márta tanárnőt, Légrádi Zsófia felkészítő tanárát,  és Száll László tanár urat, Pongor Dávid Edward felkészítő tanárát részesítették elismerésben.

Légrádi Zsófia a 209-2010-es tanévben az OKTV-n történelemből 10. helyezést ért el, pályamunkáját a Kutató diákok esszépályázaton különdíjjal jutalmazták. Mindezek mellett Zsófi nyerte a Horváth Mihály Történelem Versenyt is, amit többnyire fővárosi gimnazisták számára írnak ki. Lelkes és eredményes hallgatója az Mathias Corvinus Collegium középiskolás programjának. Továbbtanulási tervei között a jogász diploma megszerzése az elsődleges cél, de nem kíván felhagyni a nyelvek tanulásával sem és a történelem tanulmányozásával sem. Így most az idei történelem OKTV-n is igyekszik bizonyítani tehetségét.

A Bolyai Ifjúsági Díjhoz vezető pályamunkájában a dualista közoktatás helyzetét és az ógörög nyelv tanításának és létjogosultságának kérdését kutatta, majd a dolgozatot meg is védte a szakmai bizottság előtt, amelynek az elnöke Dr. Ritoók Zsigmond tanár úr, akadémikus volt.

A februári díjkiosztó ünnepségen Zsófia frappáns beszédével hívta fel az ógörög és latin nyelvek fontosságára a figyelmet, véleménye szerint az antik nyelvek és kultúrák megismerése közelebb visz európai gyökereink jobb megismeréséhez, a gondolkodásunk fejlesztéséhez, nyelvtanulási készségeink fejlesztéséhez. A meghívott miniszteri munkatársak és jelenlevő egyetemi tanárok, szakkollégiumok vezetői egyöntetűen úgy vélték, Légrádi Zsófia középiskolásként is már megállja a helyét az ifjú egyetemei kutatók közt, tehetsége sokoldalú, eredményessége örvendetesen fejleszthető. A fiatal kutató leány méltán részesült az országos elismerésben, aminek az elnyeréséhez sokat köszönhet alma materének, a Szentendrei református Gimnáziumnak. Az ünnepélyes díjkiosztó után, ahová elkísérte Őt Földi János igazgató úr is, Zsófitól interjút kért a Kossuth Rádió riportere, majd egy szűk körű fogadással zárult a díjkiosztó. Gratulálunk Zsófi, csak így tovább.

Comments are closed.