Író – olvasó találkozó Bosnyák Viktóriával

Október az iskolai könyvtárak hónapja. Ebből az alkalomból író-olvasó találkozóra hívtuk iskolánkba Bosnyák Viktória írónőt.

26-án, kedden, ahogy az utolsó ebédelő is elhagyta az Áprily termet, lázas készülődés vette kezdetét. A hatodik osztályosok lelkes, segítőkész kis csapatával eltüntettük az ebéd utáni romokat, teaházzá alakítottuk az ebédlőt. Minden asztalra jutott bőven sütemény mécsesek adták a hangulatvilágítást. Közben készült az illatos gyümölcstea.

Hamarosan az 5. és 6. osztályosok vidám zsivaja töltötte be a termet. Néhányan hónuk alatt szorongatva az írónő könyveivel érkeztek, mások kíváncsi tekintettel várták a találkozást.

A most 43 éves írónő 34 évesen írta első ifjúsági regényét, a Tündérboszorkányt. A jó hangulatú beszélgetés során megismerhettük az egyes regények hátterét, bepillantást nyerhettünk az írónő képzeletvilágába. Egy kis játékkal — amely során ly-s szavak beillesztésével kellett a mese fonalát továbbszőni,— a gyerekek maguk is megtapasztalhatták az írói mesterség nehézségeit.

Azt gondolom, kortárs íróval találkozni mindig egy különleges élmény felnőttnek, gyereknek egyaránt.

Mariann tanárnő

Néhány gondolat, vélemény a gyerekek tollából:

Nyáron elolvastam a Tündérboszorkány című könyvet, amelyben megtaláltam az írónő e-mail címét. Így kezdődött a levelezésünk. Kiderült, hogy iskolánkban író-olvasó találkozót szerveznek vele, amelyet én nagyon vártam a személyes találkozás miatt. Az írónő először a könyveiről mesélt, bemutatta a szereplőket. Megtudtuk, hogy valóságos személyekről szólnak a történetek. Pl: Klott Gatya nem más, mint a „szőrösszívű” tesitanár. Viktória bemutatta azokat a könyveit is, amelyek segítik a helyesírást. Miután jól szórakoztunk a történeteken, minden csapatnak az általa megkezdett mesét kellet úgy folytatnia, hogy minden mondatban legyen olyan szó, amelyben van „ly”. Minden csapat felolvasta az elkészült művét, amelyeken nagyon jókat nevettünk.

Hornos Kata 5.a

Számomra nagyon érdekes volt találkozni egy íróval, és megtudni, hogy hogyan dolgozik, hogyan születik meg egy mű.

Margaritisz Lili 5.a

Kedves olvasó! Gondolom minden könyvet, amit eléd raknak, elolvastál. Akkor most én teszek eléd egy könyvet, méghozzá egy szenzációsat. A Tündérboszorkány sorozatot. Miért ajánlom? Mert az író izgalmasra, humorosra írta meg. Hallgass rám, olvasd csak el, ha meg nem tetszik, hibáztathatsz engem — de szerintem ez fölösleges, mert tudom, hogy elnyeri a tetszésedet. A történetet azonban nem szeretném elmondani, mert akkor már nem fogod élvezni.

Jany Boglárka Laura 5.a

Október 26-án író-olvasó találkozón vett részt az osztályunk, amelyen Bosnyák Viktória írónő beszélt a könyveiről. A beszélgetés elején Viktória megengedte, hogy tegezzük. Elmesélte nekünk, hány könyvet írt, hányat fordított. Azt is elmondta, hogy egyik regényét a régi tesitanáráról írta, és azt is, miként tudta meg a „vadállat” tanár, hogy róla mintázták Klott Gatyát. (Ez a címe a könyvnek). Másik művét nagyrészt lányai osztálytársairól írta. Igazán érdekesnek találtam egy harmadik könyvét is, mert az meg a tanulásban segít anélkül, hogy tanulnod kellene. Ennek címe: Sirály a király. Ez a könyv megtanítja veled az összes „ly”-s szót. A találkozón játszottunk is, és abba a titokba is beavatott minket Viki, mi lesz a következő „remekműve” (de ez titok, többet erről nem írhatok). Nekem nagyon tetszett a beszélgetés, és bár még nem olvastam könyvét, biztosan kézbe veszem a közeljövőben az egyiket!

Szénási Dóra 5.a

Először tavaly találkoztam Bosnyák Viktória könyveivel. A sirály a király és a Kivirágzott a fánk fánk című művekből hallottam részleteket. Ezekben a könyvekben az író nagyon sokat használja a magyar nyelvben megtalálható azonos alakú szavakat. Az olyan részek, amelyekben ezeket használja, nagyon humorossá válnak, így nagyok, kicsik és felnőttek érdeklődését is felkeltik. Másodszor az idén, az ajánlott olvasmányok listáján ismertem fel a nevet. Mivel az egész listát elolvastam, Bosnyák Viktória könyvei is sorra kerültek. Nagyon tetszett bennük, hogy valami igazán izgalmas dologról ír, amit úgy mutat be, mintha valóság lenne, megtörtént volna. Mialatt a könyvet olvastam, soha nem fogott el az unalom. Ezekben is sok nyelvi játékot fedezhetünk fel. Például, ha így hangzik egy mondat, hogy „—Csigavér!” akkor biztos, hogy nem maradhat el a zárójelben hozzátett mondat: „Vajon milyen lehet egy csigának a vére?” Nem tudom eldönteni, hogy az írónő melyik könyve tetszett a legjobban, mert mindegyik nagyon jó volt. Ajánlom mindenkinek, aki szeret nevetni és olvasni.

Gyuricza Borbála 5.a

2010. október 26-án ellátogatott iskolánkba Bosnyák Viktória írónő. Tartott nekünk egy író‑olvasó találkozót. A programon az 5. és 6. osztály vett részt. Miután mindenki elfoglalta a helyét, és magához vette a teáját, elkezdtünk beszélgetni. Megláttuk, hogy Viktória milyen sok olyan könyvet hozott magával, aelyeit meg szeretne mutatni. Voltak ott olyanok, amiket ő írt, de olyanok is, amiket csak fordított. Mindegyikről részletesen beszélt. Megmutatta leghíresebb ifjúsági könyvsorozatát, a Tündérboszorkányt. Hallhattunk a tanulás megkönnyebbítéséhez való rövidebb meséiről is, a kisebbeknek való képeskönyveiről, és nagyon híres, általa fordított könyvekről is. Beszélt új könyveiről is, amelyekk még csak megjelenőben vannak. Az írónő részletesen mesélt a Tündérboszorkány történetéről: arról, honnan vette rá az ötletet, és arról, hogy a szereplőket hogyan válogatta bele a könyvbe. Mindenki nagyon jól érezte magát.

Kollár Virág 5.a

Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy író-olvasó találkozóra mehetek. Eddig egyetlenegy ilyen találkozón vettem részt, amelyre a mai napig szívesen gondolok vissza. Bosnyák Viktória írónő művei közül csak egyet, „A sirály a király?”-t olvastam. Ezzel a kevés ismeretséggel jelentem meg a találkozó termében, az Áprily teremben, ahol ismerős diákok, tanárok voltak. Jól megnéztem mindenkit, mert szememmel kerestem az írónőt. Egyszer csak egy fiatalos, hosszú, barna hajú, szép és kedves arcú „ismeretlent” fedeztem fel. Ő az írónő? Ennyire fiatal? Ennyire divatos? Néhány perc alatt kiderült, hogy igen, nem tévedek. A találkozót nagyon élveztem. Eldöntöttem, hogy szabadidőmben elolvasom a könyveit, amelyeknek az értékét növeli, hogy amikor kinyitom őket, látható bennük az írónő dedikálása, ami nagyon jó érzéssel tölt el: „…Imolának”.

Pap Imola 5.a

Hallottatok már a Tündérboszorkányról? Hát az 5. és a 6. osztály már igen, mert október 26-án az iskolában járt a Tündérboszi megalkotója, Bosnyák Viktória, aki például a Klott Gatya, ne fárassz!,  az  Analfa visszatér, a Sirály a király könyvek , de még  sok könyv írója és fordítója is.

Előkészületként megnéztük a Tündérboszorkányról készült kisfilmet a You-Tube-on, és volt, aki sütit is sütött. Délután megismerkedtünk Bosnyák Viktóriával, aki beavatott minket könyvei  “kulisszatitkaiba”. Majd elmesélte, hogy ha gondjaink vannak a J-LY-es szavak írásával, akkor mindenképpen olvassuk el a Sirály a király! című könyvét. Ezzel kapcsolatosan egy olyan játékot talált ki, hogy fejezzünk be egy olyan mesét, amelynek minden mondatában van LY. A történetbefejezések igazán jól és viccesen sikerültek. Egy rövid szünet után bemutatta azt a könyvét is, aminek a helyszíne Magyarórafalva. És végül elárulta, hogy van egy könyv, amit még ír, de a címe már megvan: Lovessence. Ennek részleteit http://bosnyakviktoria.blog.hu/-n láthatjuk. Soha nem voltam még ezelőtt író-olvasó találkozón, de ez nagyon szép és maradandó emlék lesz.

Török Emma 5.a

Comments are closed.