Kézfogás a miniszterelnökkel

Még az őszi szünetben készült el az a rajzom, melyet a Hazánk múltja, jelene és jövője címmel meghirdetett pályázatra készítettem.
Nagyon meglepődtem, amikor Györgyi tanárnőtől megtudtam, hogy december 18-ára meghívtak bennünket a Parlamentbe, a díjátadásra. Ünnepélyes pillanatok voltak. Itt megtudtuk, hogy 7000 pályamű közül választották ki a legjobbnak ítélt 30 képet. Az ország különböző részeiből érkeztek az alkotó diákok. Végignéztük Györgyi tanárnővel a képeiket, és gyönyörködtünk a sok szép alkotásban. A program részeként még benézhettünk az ülésterembe, majd megtekinthettük a Szent Koronát és a relikviákat.
Január 2-án újból találkozhattam díjazott társaimmal. A Magyar Nemzeti Galéria megnyitó ünnepségén, ahol az új alkotmány életbe lépésének alkalmából rendeztek kiállítást. Mindnyájan nagyon megilletődtünk, hogy a neves kortárs művészek csodálatos képeivel együtt a mi képeink is láthatóak. A kiállítás ünnepélyes percei voltak, amikor Orbán Viktor és felesége végignézték a kiállítást, minden alkotónál megálltak, kezet fogtak és néhány mondatot váltottak velük.
A miniszterelnök a nevem mellett elolvasta az iskolám nevét is, és erről váltott velem néhány mondatot. Azt már nem tudom – lehet akkor sem fogtam fel igazán -, hogy mit mondott, de arra emlékszem, hogy nagyon kedves és mosolygós volt. Én is nagyon kedves és mosolygós voltam. Ezt onnan tudom, hogy az akkor készült fotó ezt megörökítette. Amire viszont pontosan emlékszem, hogy egy kicsit remegett a lábam. Hiába, az ember nem mindennap fog kezet a miniszterelnökkel!
A kiállítás képei, azaz a kortárs művészek festményei, és a pályázat díjazott rajzai Magyarország Alaptörvénye díszkiadásában lesznek láthatóak.

Konrád Eszter 9/ny

Comments are closed.