Mi is énekelünk a Református Énekek XI. koncerten a MüPában!!

2012. június 30. 19:30 – 22:00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

„A Református Énekek hangversenyt – amely a Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepe – 2002 óta azzal a céllal rendezzük meg minden évben, hogy ott a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből koncertfelvétel készüljön professzionális előadók tolmácsolásában, amely új CD és DVD kiadását teszi lehetővé. A ma már 370 főt számláló Kárpát-medencei Egyesített Református Kórust, kitűnő karnagyokat, szólistákat, kamarakórust és világhírű orgonistákat felvonultató koncertet a hazai protestáns testvéreinken kívül egyre több „világi zenekedvelő” és külföldi vendég látogatja. A hangversenyen a közönség több alkalommal együtt énekel a kórussal, így a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében mindösszesen 1700 ember énekli a Zengő Igét.
A református kórusok e seregszemléjére minden évben több új kórust hívunk meg a Kárpát-medencéből, ebben az évben a Szentendrei Református Gimnáziumot is, így az „alapkórusok” (Debreceni Kollégiumi Kántus, Palló Imre Énekkar, Psalterium Hungaricum Kórus, SDG Kórus, FIRESZ, Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara) mellett évente újabb közösségek, intézmények kapcsolódnak be a református zenei szolgálatba, illetve válnak részeseivé a Református Énekek-sorozatnak.

A karnagyok közül kiemelhetjük Berkesi Sándor, Arany János, Cseri Zsófia, Bódiss Tamás, Hoppál Péter nevét, míg az eddigi tíz CD-felvétellel egybekötött koncert valamennyi orgonistájának nevét érdemes megemlíteni: Pálúr János, Alföldy-Boruss Csilla, Fassang László, Draskóczy László, Kéménczy Antal, Varga László és Virágh András Gábor. Az estek szólistái voltak Berkesi Boglárka, Basky István és Écsi Gyöngyi.
Az elmúlt tíz év alatt, az eddigi 10 albumon 177 református zsoltárt és éneket dolgoztunk fel. Az énekek részben egy szólamban szólalnak meg, hogy a gyülekezeti, valamint iskolai énekléshez és tanuláshoz segítségül szolgáljanak, részben pedig több szólamban, hogy kórusmű-kincsünket is bemutassuk és örökül hagyjuk. Hosszú út és sok munka áll még előttünk, hogy e szolgálat keretében az énekeskönyv 512 énekéből a lehető legtöbbet rögzíteni tudjuk a jelen, és az utókor számára.
Öröm és büszkeség számunkra, hogy a Református Énekek I. és II. album platinalemez, a III., IV. és V. album pedig aranylemez lett.”
Böszörményi Gergely – kiadó, koncertigazgató

Comments are closed.