Könyvtárostanárok szakmai napja 2012. október 17.

A Református Pedagógiai Intézet évente 2 alkalommal –ősszel és tavasszal- szakmai találkozót szervez a református iskolák könyvtárostanárai számára, ahová évek óta meghívót küld más felekezetű iskolák részére is. A helyszín vagy a Református Pedagógiai Intézet, vagy egy református iskola. Így jártunk már Budapesten a Baár Madas -ban, a Lónyay-ban,  a Benkő István Ált. Iskolában.

Az a megtiszteltetésért bennünket, hogy az idei őszi szakmai nap házigazdája iskolánk könyvtára lehetett. A napkezdő áhítatot Zsófia tanárnő tartotta, a napi Igével ráhangolva bennünket az előttünk álló feladatokra. Ezt követően Igazgató Úr köszöntötte kedves gondolatokkal a vendégeket. Majd a 7 budapesti és 7 vidéki iskola –Cegléd, Nagykőrös, Tata, Hódmezővásárhely, Balatonfüred, Kecskemét, Gödöllő könyvtárostanára részvételével és aktív közreműködésével egy igen értékes és hasznos tanácskozást folytattunk a nap során. Megbeszéltük az új Köznevelési Törvén, kerettanterviskolai könyvtárakra vonatkozó feladatait, szó esett a megváltozott tankönyvterjesztésről, az aktuális feladatok során a pályaválasztást segítő könyvtári lehetőségekről és egyéb könyvtári feladatokról. A szünetekben mód nyílt arra is, hogy az iskola épületét bejárjuk, s a könyvtárat a benne folyó munkát is közelebbről megismerhették a kollégák.

Október az Iskolai Könyvtárak Hónapja. Ebből az alkalomból a gyerekek Kun Attiláné Györgyi tanárnő közreműködésével könyvborítókat készítettek, melyeket egy kis kiállítás keretében vendégeknek is bemutattuk, s a hónap folyamán megtekinthetőek a könyvtár bejárata előtt.

A szakmai értékek és tapasztalatok mellett számos esztétikai élménnyel gazdagodva vettek búcsút a vendégek. Lenyűgözte őket az épületegyüttes szépsége, tisztasága, a gyerekek visszafogott viselkedése, udvariassága.

Nagyon örülök, hogy egy ilyen lehetőséggel élve társ intézmények képviselői láthatták iskolánkat.

Mariann tanárnő

Comments are closed.