Kárpát-medencei református tanévnyitó

A Kárpát-medencei református közoktatási intézmények szombaton Beregszászon, a református templomban nyitották meg a 2013–2014-es tanévet. A negyedik alkalommal megtartott közös református tanévnyitón mintegy 30 anyaországi és külhoni oktatási intézmény képviselői vettek részt.

 

 

 

 

 

Az évnyitó istentiszteleten elmondott igehirdetésében Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hangsúlyozta: a kárpátaljai reformátusok részéről nagyon bátor és merész tett volt, amikor 20 évvel ezelőtt elindították a középiskolai oktatást. Utalva a kárpátaljai református líceumok nehéz helyzetére, hozzátette: a két évtizedes múlt ellenére minden tanévkezdet új kihívásokat, új terheket és feladatokat jelent. Ezek megoldása érdekében a püspök összefogásra, egymás támogatására szólította a Kárpát-medencei református közösségeket. A református tanintézetek jelentőségét méltatva kiemelte, hogy az ezekben tanuló diákok nemcsak oktatásban, hanem nevelésben is részesülnek.

Ábrám Tibor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medence 310 református oktatási intézménye a Magyar Református Egyház és a magyarság megmaradásának bástyái. A mintegy négyszáz diákot oktató négy kárpátaljai református líceum helyzetéről szólva elmondta, hogy ezek a fennmaradásukért küzdenek, mert az ukrán állam semmilyen támogatásban nem részesíti őket. „Külön köszönet illeti a magyar kormányt azért, hogy biztosítja a kárpátaljai református líceumok stabil működéséhez szükséges támogatást” – mondta, rámutatva, hogy e tanintézetek végzőseinek 100 százaléka folytatja felsőfokú oktatási intézményekben a tanulmányait.

Hoppál Péter is felszólalt a tanévnyitón

Köszöntőbeszédében Hoppál Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, a párt országos szóvivője méltatta és minden magyar ember elé példaként állította a kárpátaljai magyarság megmaradásért folytatott sok évtizedes küzdelmét.

A politikus hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelten fontosnak tartja a külhoni magyar anyanyelvű oktatás fenntartását és továbbfejlesztését, s kiemelten kezeli a magyar oktatási intézmények támogatását, megmaradását és bővítését. Ennek megfelelően a magyar kormány minden évben biztosítja a 2012 óta nemzeti jelentőségű intézménnyé minősített négy kárpátaljai református líceum működéséhez az anyagi támogatást – közölte. Egyúttal bejelentette, hogy a magyar kormány 140 millió forinttal támogatja a Nagyberegi Református Líceum kollégiumának építését.

A református tanévnyitó résztvevőit levélben köszöntötte Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár.

Comments are closed.