A 7.a a Korda Filmparkban

 

Az osztályunk a vizsga utáni nap az etyeki Korda Filmparkba látogatott. Az első benyomásunk elég rossz volt: egy rendkívül idegesítő nő vezetett bennünket, akinek az volt a módszere, hogy ledarálja a szöveget, és megy tovább. Töri órát nem tartott, mert kettes volt ebből a tantárgyból (ezt ő mondta).
Először egy óriási terembe vezetett bennünket, amelynek sarkaiban egy-egy film díszletét mutatták be, különböző korokból. Itt Korda Sándor életéről és sikeres pályájáról beszélt, az általa rendezett filmekről és a bennük szereplő „híres” színészekről. Ezek után áttértünk a filmtrükkökre: hogyan oldották meg régebben a filmek hátterét, miként maszkíroznak kövérré egy színészt, hogyan lesz némely színész alacsonyabb, néhány pedig magasabb a többinél, vagy milyen módszerekkel vették fel az olyan életveszélyes jeleneteket, amikor egy hajó viharba kerül.  A régebbi – Vukkhoz hasonló – rajzfilmekről pedig megtudtuk, hogyan rajzolták meg a képkockákat egyenként. A kedvencünk egy motoros trükk volt, amikor egy zöld paraván előtt egy álló motoron ültünk, de a felvétel után úgy tűnt, mintha az országúton száguldanák. Ezután igazi járműre ültünk, és átbuszoztunk arra a területre, ahol a jelenkorban készülnek a filmek.
Az első ilyen modern, szabadtéri díszlet Rómát jelenítette még a Borgiák című sorozatból. Csalódást okozott, mert nem volt elég élethű, és pergett le a vakolat a „házakról”, bár ha a színészek, vagy a korra jellemző kellékek ottmaradnak, vagy ha kicsit tisztább a terület, akkor jobban átélhettük volna. Ezek után „Brooklynba” mentünk, ahol megnéztük a Hellboy2. film helyszínét, ahol egy kocsi felrobbant, és ahol a falat zöld trutyi borította. Mindenki fotózkodott a graffitik előtt, amelyeket Amerikából (?!) hívott street art művészek készítettek. ( Mellesleg a magyar graffitik sokkal találékonyabbak, mint az amerikaiak „alkotásai”.)
Összességében jó élmény volt, mely során az osztály még jobban összekovácsolódott. Talán egy picit kiábrándító látni trükköket, de legalább megértjük. És el kell fogadni a valóságot!
A Korda Filmpark versenyt szervezett a parkot látogató osztályok között. Mindenkinek, aki nevezni szeretne, osztályképet kell csinálni az egyik díszlet előtt, „Rómában”, vagy „Brooklynban”. A mi osztályunk a brooklyni metrót választotta. Szeretnénk megnyerni a versenyt, ezért aki elolvassa ezt a cikket, kérjük, LIKE-olja az osztályképünket (7.a) a Korda Filmpark Facebook oldalán. J Előre és köszönjük!
S.Z. (és P.E.)

Comments are closed.