ELEVEN ÖRÖKSÉG Helytörténeti vetélkedősorozat

Szentendre Város Önkormányzata a 2015-2016. évi tanévben városi helytörténeti vetélkedősorozat megrendezését kezdeményezte. Hat alkalommal 8-8 fős csapat indult képviselni iskolánkat.

A rendezvény célja, hogy a versenyben résztvevő diákok élményt nyújtó feladatokon keresztül alaposabban megismerjék Szentendre gazdag örökségét, ezáltal is erősítve lakhelyükhöz való kötődésüket és ragaszkodásukat.

A vetélkedőt a város iskolái között ősszel és tavasszal, három-három fordulóban rendezték meg. Minden alkalomnak volt egy központi témája, amivel a résztvevők részletesebben foglalkoztak. A hatodik, befejező eseményen a tanulók gálaműsor keretében adtak számot az addig elsajátítottakról.

A vetélkedő tematikája:

Október – Az első forduló: várostörténet.

A helytörténeti vetélkedő első fordulójának anyaga Szentendre története, kulturális öröksége, irodalma, néprajza. E forduló kitűnő alkalom volt arra, hogy diákjaink játékosan, interaktív módon elsajátítsák azokat az ismereteket, amelyek elengedhetetlenül fontosak lokális és nemzeti identitásuk megerősödéséhez.

A várostörténeti séta során teljesítendő feladattípusok – rejtvény, teszt, kvíz, fotózás, adatgyűjtés, alkotómunka, a város különböző helyszínein voltak.

Témavezető volt: Móricz János történész, PMK helytörténeti gyűjtemény munkatársa, iskolánk volt diákja.

A  forduló résztvevői: 7.a:  Gyimóthy Eszter, Kovács Ajsa, 7.b: Csóri Dorka, Csóri Flóra 8.a: M.Tóth Eszter, Sipos Ilka, 8.b: Cserép Laura, Szilágyi Sára.

November- A második forduló témája: Szentendre képzőművészete.

A Ferenczy Múzeumban, a Barcsay Jenő Múzeumban, a MűvészetMalomban, és a Régi Művésztelepen voltak feladatatok. Az egyes állomásokon 35 perc állt a csapatok rendelkezésére, hogy a művészeti kvíz-kérdésekre válaszokat adjanak.

A forduló résztvevői: 7.a: Pesti Patrik, Tóth Kornél, 7.b: Vigh Dávid, Nagy Péter, 8.a: Sipos Ilka, M. Tóth Eszter, 8.b: Árki Imre, Tamás Brúnó.

December- A harmadik forduló: Szentendre nemzetiségei.

Iskolánknak a görög nemzetiség múltját és jelenét kellett bemutatni Szentendre helytörténetében. Interjúkészítés volt feladat egy-egy szentendrei, nemzetiségét őrző családdal, majd ebből egy prezentáció összeállításával versenyeztek az iskolák ki tudta jobban bemutatni Szentendre nemzetiségeit (szerbeket, németeket, görögöket…).

A  forduló résztvevői: 8.a: Sipos Ilka, M. Tóth Eszter, Baross Csanád, Kasza Kristóf, 8.b: Szente Gréta, Nemere Imola, Bodrogai András, Nagy Benedek.

Március-  A negyedik forduló: Az Önkormányzat.

Szentendrei Város Önkormányzatának munkájába nyertek bepillantást a csapatok oly módon, hogy a Polgármesteri Hivatalban a különböző „szakosztályokon” kellett kérelmeket és egyéb hivatalos ügyeket intézni, valamint interjút készíteni Verseghy-Nagy Miklós polgármester úrral.

A  forduló résztvevői: 7.b: Novák Orsolya, Buzás Kata, 8.a: Szentgyörgyi Nóra, M. Tóth Eszter, 8.b: Huszár Anna, Szente Gréta, Buzás Dorina, Pataki Virág.

Április- Az ötödik forduló: Szentendre természeti adottságai.

A Bükkös-patak mentén tett kiránduláson, több állomáson a térség természeti kincseinek feltérképezése volt a feladat. Ebben a versenyrészben a biológiai háttértudásukat alkalmazhatták diákjaink.

A  forduló résztvevői: 7.a: Jeney Kristóf, Jankai Áron, 7.b: Trenka Zsombor, 8.b: Pataki Virág, Szente Gréta, Buzás Dorina, 8.a: M. Tóth Eszter, Sipos Ilka.

A lezajlott fordulókon kívül még öt Szentendrét ábrázoló képzőművészeti alkotást kellett készíteni „Az én Szentendrém” címmel. A festményeket az Önkormányzat Polgármesteri Galériájában rendezett kiállításon lehet megtekinteni.  Tehetséges készítőik: Fazekas Anna, Cseresnyés Dorottya 10.b.  Herczeg Alíz 10.a, Tirol Zsófia, Eckesnberger Lilian 9.a, Malomsoky Hana 7.a, Kovács Jázmin 6.a osztályos tanulók.

Három perces rövidfilmet is kellett készíteni szintén „ Az én Szentendrém” címmel, melyben be kellet mutatni a város idegenforgalmát, természeti kincseit, múltját, művészetét, lakóit, zenei aláfestéssel.

A feladatot vállalta: Bodrogai András és Köpeczi-Bócz Gergely 8.a osztályos tanuló.

Május- A hatodik  alkalom, a Gála műsor.

A vetélkedőn résztvevő összes diák részt vehetett a befejező műsoron. A Polgármesteri Hivatal dísztermét megtöltötték a gyerekek. Diákjainknak levetítették a Szentendréről készített kisfilmeket, majd Móricz János úr játszott „Beugrót” a vendégekkel. A fogadás után az eredményhirdetés következett. A Szentendrei Református Gimnázium a harmadik helyezést érte a versenyben. Az iskolának 100.000 Ft volt a jutalma. Köszönjük a lelkes, ügyes és okos kis csapatunknak, akik sok élménnyel, tapasztalattal és tudással lettek gazdagabbak.

Remélem a következő években is lehetőség nyílik városunk és környékének alapos megismerésére. Köszönjük a szervezőknek, a városnak.

Györgyi tanárnő

Comments are closed.