HAT-16-01-0747 – HATÁRTALANUL! előkészítő órák – 2016.szeptember 01.

Az előkészületek

„Az osztályfőnökünk már májusban mesélt nekünk a Határtalanul! pályázatról. Nagyon örültünk, hogy szeptemberben Erdélybe utazhatunk.
A csütörtöki (első) napon az utazást megelőző előkészítő órákat szerveztek nekünk tanáraink. Eszter tanárnő bemutatta a célállomást és a 4 nap eseménydús programját. A következő órán egy alkalmazás és az internet segítségével, csoportokban bejártuk az útvonalat, amin haladtunk, útvonaltervet készítettünk, majd megnéztük a meglátogatni kívánt városok nevezetességeit. Ezután megismerkedtünk Erdély történelmével és földrajzával. A 4.órán Arany János és Ady Endre munkásságát dolgoztuk fel csoportokban. Majd népdalokat, ifjúsági énekeket tanultunk és egy kis tánccal is megfűszereztük a napot. A nap lezárásaként csoportosan oldottunk meg egy rejtvényfeladatot. Nem hiába volt ez a felkészülés, hiszen tapasztalatainkat felhasználtuk az utunk során.”

„A második előkészítő napunk tartalmát szeretnénk bemutatni. – 2016.szeptember 02.

A napot kézműveskedéssel indítottuk. Az első órán ajándékot készítettünk a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium 7. osztályának és tanárainak. Csoportokban dolgoztunk, voltak, aki kavicsot, s voltak, aki vászon zsákokra pályázati logót festettek. Ezt követően párban vagy csoportban dolgozva információkat gyűjtöttünk a kiránduláson érintett nevezetességek, természeti kincsek, híres emberek bemutatására, valamint elkészült az iskolánkat és az osztályt bemutató PPT-t is. Ezután Márta tanárnő beszélt egy kicsit erdélyi élményeiről és az ott élő emberekről. Kitöltöttünk 2 kérdőívet is. Az első a történetéről és az ott élő híres emberekről szólt. A második nagyon érdekes volt, mivel azt próbáltuk kitalálni, hogy a magyar szavakat hogyan mondják Erdélyben.

A nap második részében ellátogattunk a Magyarság Házába, ami a Budai várban található. Ott a ,,Mi, magyarok” című kiállítást tekintettük meg. A tíz legszebb magyar szó segítségével felidézhettük azt, hogy mit jelent magyarnak lenni, és megtudhattunk, hogy mit adott a magyarság a világnak. A tíz legszebb szó, ami körbe vezetett minket a látnivalókon: anya, gyöngy, szűz, ősz, kard, vér, csók, sír, láng és a szív. Minden szó egy-egy szoba neve is volt, ahol nagyon sok érdekes dolgot láthattunk. Ez a nap nagyon tetszett nekünk.”

Comments are closed.