Tapasztalatok földön, vízen, levegőben

                                   Komplex tehetséggondozó programunk (NTP-KNI-18-0014) során az egész tanévben folyamatosan zajlott egy hagyományosan kémia szakkörnek nevezhető munka, melyben elméleti, számolási és gyakorlati ismeretekre tettek szert a diákok. Szó esett oldatokról, kristályosodásról, kristályvízről, gázokról, sűrűségről, sav-bázis reakciókról, indikátorokról. Tanulókísérletekben túltelített oldatot készítettünk, ételecet valódi töménységét határoztuk meg titrálással, tojást lebegtettünk a vízben különböző módszerekkel, megtanultuk a Visocolor Eco vízvizsgáló koffer használatát, óriás buborékot készítettünk stb.

                                   A szakköri órák sem voltak unalmasak, de még érdekesebbnek bizonyultak a külső programok. Elmehettünk a Kutatók éjszakáján az ELTE TTK Kémiai Intézetébe, ahol részt vettünk kísérleti bemutatókon és interaktív tudományos programokon. A Csodák Palotájában azon a napon voltunk, amikor természettudományos pályaorientációs programon is részt vehettünk, de a legjobban mégis a szabaduló szobák kipróbálása és a kísérletezés tetszett a Richter laboratóriumban. Mi magunk is változtattuk a sűrűségünket és lebegtünk a V8 uszoda vizében a búvárkodás során. A karácsonyt mézeskalácssütéssel vártuk. A periódusos rendszer 150. születésnapját az MTA Dísztermében ünnepeltük a Periódusos rendszer extrákkal c. előadáson, majd kalandoztunk Pandorában az Avatar kiállításon (Andrássy Élményközpont). Még egyszer elmehettünk az ELTÉ-re, a kémiatanár-szakosok módszertani laborgyakorlatára ahol a kísérletek kipróbálásán túl azt is láthattuk, hogyan tanítják a tanárokat. Tavasszal házhoz jött a Tudomány, szeretlek! program, aminek látványos kísérleti bemutatója miatt minket irigyelt az iskola többi diákja. A bátrabbak overallos barlangi túrán is részt vehettek a Mátyáshegyi barlangban.

                                   Ősszel együtt kísérleteztünk szülőkkel és kisdiákokkal, a tanév végén pedig a közös munka összegzéseként természettudományos szabaduló szobát állítottunk össze a DPR napra.

 

Köszönjük a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását!

Comments are closed.