SZRG-s diákok az ELTE Kémiai Intézetében

A Chemgeneration Roadshow két budapesti állomásán vettünk részt 30-30 diákkal. Ősszel a BME-n, márciusban pedig az ELTE Kémiai Intézetében.

Itt a diákok számos kémiai érdekességre csodálkozhattak rá: kiderült, hogy miképp lehet cinkvirágot készíteni, hogyan lehet árammal ezüstvirágot rajzolni, mi az a mézfraktál vagy az ólomfa. Megtudhattuk, hogyan kell képet festeni kémiai reakciókkal, miként lehet egyetlen „varázsütéssel” kizöldíteni a fákat, vagy mit keres a csillogó „süni” a pohárban. A rézpénzből lehet-e „ezüstpénzt” varázsolni, vagy miképp készülhetnek egy kémiai laborban piros és zöld kaviárgolyók. A diákok által elvégzett kísérletek a középiskolai kémiai ismeretekre építenek, az iskolai kémiaórán tanultakat teszik szellemessé, és a fiatalok számára is átélhetővé, úgy hogy a diákok nemcsak megtapasztalják a kémiai reakciókat, de meg is értik azokat.

Az interneten két helyen is látható média-megjelenés a rendezvényről:

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/22/08/Tudomanyos_kalandra_hivjak_a_diakokat_a_kemia_vilagaba.aspx
http://mno.hu/ahirtvhirei/szappanos-foldgaz-langolt-a-nedves-kezukben-1146508

Részletek a részt vevő diákok élménybeszámolóiból:

  • Nagyon tetszett, élvezetes volt. A kísérletek, amiket a tanárok mutattak be, na azok nagyon látványosak voltak, de a legeslegjobb az volt, amikor tüzet gyújtottak a tenyeremen. A saját szemüvegünkben és köpenyünkben igazi kis tudóspalántáknak tűntünk. A kissé megfáradt „kémikusokat” pedig büfével lepték meg a végén, nekem a pattogócukros citromkrém volt a kedvencem.
  • Nagyon nagy élmény volt számomra, hogy részt vehettem ezen a rendezvényen. Régi álmom volt hogy kísérleteket nemcsak videón, hanem élőben is megnézhessek. Nagyon nagy meglepetés volt számomra, hogy a TV is ott volt és a híradóban is szerepelhettünk. A diákkísérletek is nagyon érdekesek és izgalmasak voltak. A hangulat az elejétől a végéig nagyon jó volt. A tanárok nagyon kedvesek és barátságosak voltak, így sokkal könnyebb volt a saját kísérleteinket hiba nélkül megcsinálnunk. Összességében egy életre szóló élmény volt számomra.
  • Nagyon izgalmas kísérletek voltak, jó volt, hogy mindenkinek volt saját kísérlete, melyet memorizálnia kellett és a többieknek bemutatni. Jó volt, hogy témakörökbe osztották a kísérleteket. Sokat segítettek a professzorok. Nagyon jók voltak a közösen elvégzett és bemutatott kísérletek, melyeket mi is kipróbálhattunk. Látványos és érdekes volt, szívesen vennék részt még ilyen programon. Bár a sajtós emberek kicsit zavaróak voltak – nem lehetett látni a kísérleteket teljesen – nagyon barátságos volt mindenki, és kedvesek voltak, hogy elláttak egy kis vendéglátással.
  • A kísérletezés talán legmegmaradóbb élménye, hogy láttam végre egy igazi kémialabort. Jó volt látni igazán lelkesedő embereket, őszintén nem gondoltam volna, hogy ilyen lelkesedéssel állnak a tanításhoz. A végére, mivel mindent ki akartam próbálni, jól jött a büfé is… Összességében nagyon örülök, hogy jelentkeztem.
  • Nagyon tetszett a sok látványos kísérlet. Jó volt, hogy nem voltak bonyolult kísérletek, mind egyszerű volt és hétköznapi, egyszerű volt megérteni őket. Jó volt, hogy mindent elmagyaráztak a tanárok, de nem mondtak semmi bonyolult képletet. A legjobb a gyulladó „hab” volt.
  • Már a buszút is nagyon jó volt, sokat nevettünk és izgatottan vártuk az előttünk álló élményt. Sok érdekes kísérletet láthattunk, sőt (talán a legjobbat) mi is kipróbálhattuk. A televíziós társaságok is nagy izgatottságot váltottak ki. Mindent összevetve nagyszerű és izgalmas volt.
  • Néhány szóban össze tudom foglalni: érdekes, mókás, tanító. A legérdekesebbek szerintem azok a kísérletek voltak, melyekkel mi is interakcióba léptünk, például amikor a tűz a kezünkön égett, de azok a reakciók is nagyon tetszettek, melyekben a reakció során színváltozás következett be. Illetve az is jó volt, hogy különböző hétköznapi témákat dolgoztunk fel, például: molekuláris gasztronómia.
  • Szerintem ez a kísérletlátogatás nagyon izgalmas volt és érdekes. Sok olyan kísérletet láttam, amit eddig nem. Nekem nagyon tetszett az a kísérlet, amit én magam készítettem el és ez által közelebb került hozzám a kémia. Remélem máskor is lesz alkalmam ilyen látványos és érdekes kísérletet nézni és csinálni.
  • Nekem nagyon tetszettek a tanári kísérletek, nagyon látványosak voltak és a tanárnők olyan lelkesen adták elő, látszott rajtuk, hogy élvezik, amit csinálnak. A saját kísérletezés is nagyon jó volt, bár jobb lett volna szerintem, ha mindenki láthatta volna a többit is. Nagyon jó volt, hogy el kellett magyarázni a többieknek, hogy mi történt, így tanultunk is belőle. Szerintem a kísérletek korunknak és tudásunknak megfelelőek voltak.
  • Nagyon jó volt a tegnapi nap! Még nem vettem részt hasonló programon, így nagyon élveztem. Az ottani tanárok és segítők is kedvesek voltak és nagyon tetszettek a látványos és érdekes kísérletek, amilyeneket órán egyébként nem látunk. A szendvicsek, a sütik, és a többi finomság is nagyon finom volt, nagyon jó és igényes kiszolgálásban volt részünk. Köszönöm, hogy én is részt vehettem ezen a programon!

Comments are closed.