A kémia iránt érdeklődők kalandozásai az elmúlt hetekben

  1. Periódusos rendszer extrákkal

Február végén a periódusos rendszer 150. születésnapját ünnepeltük. Ebből az alkalomból Lente Gábor előadásán vettünk részt az Akadémia Dísztermében. Ahogy a résztvevők írják:

„A periódusos rendszerről tartott előadás szerintem érdekes volt, sok újdonságot megtudhattam belőle, meg olyanokat is hallottam amiket már tanultunk. Véleményem szerint, erről a témáról nem lehetett volna ennél érdekesebben előadni, úgy gondolom, hogy mindet kihoztak belőle amit csak lehetett. Nagyon örültem a periódusos rendszernek amit haza vihettünk, mert szép színes és ennek még hasznát vehetem.”

„Ez az előadás nekem kifejezetten tetszett. Érdekes volt és különösképpen oktató jellegű. Szerintem nagyon jó megoldásként szolgált, hogy próbálták kicsit viccesebbre, hangulat teremtőre fogni az egészet. Tetszett, hogy különböző képekkel és videókkal próbálták kicsit feldobni az előadást, közben tőlünk is kérdezgettek dolgokat, és illusztrálták is ezt, a háttérben futó prezentációval valamint az periódusos rendszeres alkalmazás bemutatásával. Összességében úgy vélem megérte elmenni és végighallgatni.” 

„Az emberi elme egy érdekes dolog. Bámulatos, hogy miként tudta Mengyelejev megjósolni egy kezdetleges periódusos rendszerben további elemek tulajdonságait. Meghallgathattuk a kezdetekben ismert négy őselemtől a napjainkig ismert elemekig, hogy hogyan és ki fedezte fel, illetve miről nevezte el.”

A hivatalos tudósításon túl az előadást is meg lehet nézni az alábbi linken:

https://mta.hu/mta_hirei/periodusos-rendszer-extrakkal-109459

 

  1. Laboratóriumi gyakorlat Róka András tanár úrral és tanárszakos hallgatóival az ELTE Kémiai Intézetében

„A hallgatók nyitottsága és kedvessége miatt jó hangulatban telt a délelőtt. Bár az elején kicsit félénkebbek voltunk, de amikor láttuk, hogy milyen nyitottak és közvetlenek velünk, mi is kezdtünk feloldódni. Az is nagyon tetszett, hogy egy adott témakör köré volt felépítve a program (gázok) és azt sokféle kísérlettel megismerhettük. Különösen élvezhető volt amiatt, hogy a hallgatók és a tanár úr is bevont minket a kísérletekbe, rávezettek minket a miértjére, ezáltal magunk is rájöhettünk egy-egy kísérlet megoldására. Nekem mindegyik kísérlet nagyon tetszett, de legfőképpen amikor a vezetékes gázzal megtöltött szappanbuborékokat meggyújtottuk a kezünkben.

Összességében egy nagyon jó élményben vehettem részt és sok új dolgot is megtanultam. Köszönöm, hogy ott lehettem. :)”

Comments are closed.