Polonica Varietas című pályázat – Lengyelországi osztálykirándulás

A 2019. október 9. és 13. között a Polonica Varietas című pályázat keretében a Szentendrei Református Gimnázium 10.b osztályos tanulói három kísérőtanárral Lengyelországba utazott, hogy megvalósítsák a magyar–lengyel kapcsolatokat építő projektjüket.
A program a Wacław Felczak Alapítvány Kuratóriuma által biztosított keretösszeggel vált valóra. Az úti cél Lengyelország kis szeletkéje volt, ahol a diákok személyes élményeiken keresztül megismerkedhettek a lengyel kultúra szépségével, az ország természeti kincseivel, a lengyel–magyar barátság elemeivel a két nép történelmében lévő kapcsolódási pontokkal, a keresztény egységben lévő erőkkel együtt.
A program ugyanakkor nemcsak kirándulást, élményt jelentett. Az indulást alapos felkészítő munka előzte meg, ahol a gyerekek már megismerkedtek a meglátogatandó katolikus városok történelmével, földrajzával, nemzetiségeivel, híres személyiségeivel, magyar emlékeivel.
A közvetlen megismerés és élményszerű programokkal Hidvégi Eszter osztályfőnök azt szerette volna elérni, hogy bővüljenek a tanulók határon túli ismeretei, erősödjön az Európa-tudatuk, tudatosodjon bennük a nemzetek közötti kapcsolattartás, együttműködés fontossága, a két ország évszázados kapcsolata, valamint az intézmény nevelési-oktatási tevékenységének, szellemiségének megfelelően a hagyományok, a keresztény értékek megbecsülése.
Az öt napos utazás első állomása Nedec várának érintésével az orawkai Keresztelő Szent János tiszteletére épített magyar szentek temploma volt, majd Krakkó kulturális, történelmi értékeinek feltérképezése következett. Továbbá lerótták kegyeletüket Auschwitz-Birkenau koncentrációs- és haláltábor emlékparkjában, majd Wadowicében tisztelegtek II. János Pál pápa emléke előtt. Tarnówban a legmagyarabb városban Bem tábornok emlékhelyeit keresték fel, majd Szent Kinga nevéhez fűző, az UNESCO Világörökségi listáján szereplő wieliczkai sóbánya sószobrait tekintették meg. Az osztály lelki épülésének utolsó állomása Zakopane a Tátra lengyel részének fővárosa volt.
A lengyelországi kirándulás során az osztály életre szóló élményekkel gazdagodott, s talán a gyerekek amikor később előveszik beszámolóikat, videó- és útinaplóikat, újra átélhetik ezeket a felemelően csodás pillanatokat.

Előkészítő órák
Kirándulás 
Lezáró órák

Comments are closed.