Tanévkezdési információk

Kedves Szülők!

 

Szeretettel köszöntöm Önöket a Szentendrei Református Gimnázium 2020/2021. tanévének alkalmából. Rendkívüli helyzetben rendkívüli tanévet kezdünk meg. A tanév kezdetén szeretnék Önökkel néhány új, bevezetésre kerülő intézkedést megosztani és kérem a segítségüket a hatékony megvalósítás érdekében. Önöknek és gyermekeiknek sikeres tanévet kívánok!

A Kormány a 2020/2021. tanévre az iskolák működésével kapcsolatosan intézkedési tervet készített. Iskolánk az intézkedési tervben foglaltak alapján kifejezetten kéri az Önök segítségét is, hiszen hatékonyan csak együtt tudunk védekezni, csak együtt tudunk tenni egészségünk megőrzéséért.

Kéréseink az iskolalátogatással kapcsolatosan

  • Kérjük Önöket, hogy gyermekeiket csak abban az esetben engedjék a közösségbe, ha egészségesek és tünetmentesek!
  • Amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A Kormány intézkedési terve szerint a szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.
  • Kérjük, hogy Önök is hívják fel gyermekeik figyelmét az iskola előtti és utáni időszakban is a csoportosulás és az ölelkezve köszöntés veszélyeire.
  • Az iskolában a tanítási órákon és az órák közötti szünetekben (mivel az ajánlott 1,5 méteres védőtávolság betartásának lehetősége nem biztosított) a maszk használata ajánlott. Kérjük, hogy biztosítsanak gyermekeik számára védőfelszerelést.

Bevezetésre kerülő intézkedések

  1. Az intézmény bejáratainál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt helyeztünk ki, annak használatára felhívjuk a figyelmet. Az intézménybe érkezéskor, étkezések előtt és után mindenki mosson kezet vagy fertőtlenítse a kezét (a tanulók esetében inkább javasolt az osztályterembe kihelyezett fertőtlenítő szeres kézmosás). Kérjük, hogy gyermekeik számára biztosítsák a saját törölköző használatának lehetőségét!
  2. A WC-kbe fertőtlenítő hatású folyékony szappant és papírtörölközőt helyezünk ki.
  3. Osztályfőnöki órákon, az első napon felhívjuk a diákok figyelmét az alapvető higiénés szabályok betartására, a kihelyezett fertőtlenítő szerek használatára és az alapos kézmosás fontosságára.
  4. A közösségi tereket naponta többször fertőtlenítik a takarítók. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a fertőtlenítő takarítás során a kézzel gyakran érintett felületeket (ilyenek a padok, asztalok, székek, az ajtó-, ablakkilincsek, korlátok, villany- és egyéb kapcsolók, informatikai eszközök, mosdók csaptelepei, WC lehúzók, stb.) valamint a padlót és a mosható falfelületeket vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésék.
  5. A kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében a szellőztetést kiemelten fontosnak tarjuk, ezért azt intenzíven, többször végezzük.
  6. Légtechnikai eszközök használatát kerüljük. Helyette inkább többet szellőztetünk.
  7. A sporteszközök és játékok felületét rendszeresen fertőtlenítjük.

Hiányzások kezelése

  1. Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) miatt orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, annak esetleges hiányzását igazoltnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.
  2. Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban. Lásd az iskolai házirendet.
  3. A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézmények el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül.
  4. A tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.

Az idei tanévben az első tanítási napon csak a két ötödik osztálynak tartunk tanévnyitó ünnepélyt. Erre az alkalomra ünneplő egyenruhát csak tőlük kérünk. A gólyaavatás az évnyitó végén a DPR képviselői előtt lesz. Szülőket erre az alkalomra sem tudunk fogadni.

Az ebédelés a második héten, szeptember 7-én kezdődik.

Az induló tanórán kívüli foglalkozásokat tanáraink az első héten hirdetik meg a diákoknak. Ezek az alkalmak segíthetik a diákok útkeresését, pályaválasztását. Kérjük, biztassák gyermekeiket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel!

A kilencedik évfolyam pályaválasztását és a majdani fakultáció választást szeretnénk segíteni azzal, hogy ettől az évtől felmenő rendszerben számukra úgynevezett irányultsági lehetőségeket vezetünk be. A diákok heti kétszer egy plusz órában elmélyülhetnek azokban a tantárgyakban, amelyek a továbbtanulásuk szempontjából fontosak. Ezzel is segítjük őket a még sikeresebb érettségi megszerzéséhez. Az irányultság választása nem kötelező, de amennyiben valaki elkezdi, akkor az beépül a heti órarendjébe, tehát a tanév végéig a foglalkozásokat látogatnia kell.

Az őszi érettségire a jelentkezés határideje szeptember 7. (hétfő). Ennek a betartása nagyon fontos azok számára, akik most szeretnének előrehozott érettségit tenni. Az őszi előrehozott érettségit diákjaink ebben a tanévben intézményünkben tehetik le.

A szülői értekezleteket idén online tartjuk meg. Az elsőre szeptember 8-án kerül sor. FONTOS! Erre az alkalomra az 5. és 9. évfolyamosok szüleit személyesen várjuk. Kérjük, hogy az értekezletre maszkban érkezzenek!

Köpeny viselése ebben a tanévben nem kötelező.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!

Sikeres tanévet és jó egészséget kívánok! Vigyázzunk egymásra!

 

Áldás, békesség!

 

Földi János

igazgató

Comments are closed.