Mestermunka

A Mestermunka az 5-6. osztályos tanulók produktumot eredményező alkotó munkájára épülő projekt. Ennek megvalósításához a diákoknak ötletet adó, képességeket fejlesztő, motivációs célú, sokoldalú programot kínáltunk. A programok segítségével különböző készségeiket, képességeiket tudták játékos módon, látványos feladatokkal, látványos helyeken kibontakoztatni. Ezt szakköri foglalkozás és kirándulások formájában valósítottuk meg. Az projektben résztvevők harmada elkészült a produktummal a kiszabott határidőre, de alapot adtunk a jövő évi Mestermunkában való részvételhez is.

Programjainkat 2014 novemberében kezdtük, melynek keretében Ivancsics Ilona társulatának Tom Sawyer előadását terveztük megnézni. Először ráhangoló beszélgetésünk volt, majd megtekintettük az előadást a szentendrei Pest Megyei Könyvtárban. Másnap értékeltük szintén beszélgetés formájában, de interaktív módon.

Farsang előtt jelmezkészítő délutánokat tartottunk. A latin örökségünk tantárgyhoz kapcsolódóan görög istenek csoportjának öltöztek a diákok. A jelmezeket maguk találták ki, tervezték meg és együtt készítették el. A farsangi bálon nagy sikerrel mutatták be, ezzel a legjobb csoportos jelmez díját nyerve el.

Három alkalommal képességfejlesztő társasjátékokkal megvalósított játszóházba jöhettek a diákok. Az első két alkalommal a már meglévő társasjátékainkkal játszottunk, míg a májusi alkalommal a támogatásból vásárolt társasjátékokat avattuk fel mindannyiunk örömére.

Májusban a két témanap keretében Budapestre utaztunk: az első nap a Csodák Palotájába és a Tropicariumba szerveztünk kirándulást. A Csodák palotájában több olyan logikai játékot kipróbáltunk, amiből később a pályázati összegből az iskola számára is vásároltunk. A második nap a Néprajzi Múzeumban Hangoló című múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt és az Olimpiai Parkban játszótereztünk.

Május végén a szentendrei Skanzent egy feladatlap segítségével jártuk be a hon- és népismeret és a vizuális kultúra tantárgyhoz kapcsolódó ismeretbővítés céljából.

Kézműves foglalkozáson nemezeltünk. A támogatásból vásárolt gyapjúból virágokat készítettünk.

Június elején Etyeken a Korda Filmpark és látogató központban a filmkészítés történetét, optikai csalódásokon alapuló fortélyait, díszleteit és Korda Sándor életművét ismertük meg.

Köszönjük a Nemzeti Tehetség Program támogatását.

Comments are closed.