„Ádámok és Évák Ünnepe” a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színház ifjúsági programjai között fontos helyet foglal el az „Ádámok és Évák Ünnepe” középiskolás játék, amely – népszerűségének köszönhetően – országos mozgalommá fejlődött az évek során.

Az elmúlt évben 190 budapesti és Budapest környéki diák és tanár ünnepelte együtt a Magyar Kultúra Napját a Nemzeti Színházban a Bibliai történetek előadásával. A nézőteret zsúfolásig megtöltötte a barátok, iskolatársak, rokonok szimpatizáló serege, felejthetetlen élményt adva egymásnak és a színháziaknak egyaránt.

2016. január 29-én az eredeti ötlethez tért vissza a színház: a diákok Az ember tragédiáját játszották el. (Balázs Péter és Kiss József szolnoki színházvezetők ötlete szerint a játék lényege, hogy tanárok és színházi mentorok segítségével, több hónapos próbafolyamat során ismerkedjenek meg a diákok Madách remekművével és állítsanak színpadra belőle egy-egy színt.)

Idén is egy öttagú zsűri értékelte a csoportokat. A zsűri elnöke: A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, tagjai: Ráczkevei Anna a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Rideg Zsófia a Nemzeti Színház dramaturgja, Seregi Zoltán, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója és Kiss József, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője, az eredeti játék megalkotója, szervezője.

A Szentendrei Református Gimnázium diákjai a Tragédia második színét adták elő. E rész a Paradicsomban játszódik, és a bibliai bűnbeesés történetét dolgozza fel. Lelkes és tehetséges diákcsoportunk kiérdemelte a zsűri elismerő szavait, ami különösen is értékes annak fényében, hogy az intézményünk évek óta nem rendelkezik önálló színjátszó körrel.

A Nemzeti Színház által delegált mentorunk: Söptei Andrea művésznő volt, aki bátorító szavaival, ötleteivel hozzájárult a sikeres szerepléshez. Ezúttal is köszönet a segítségéért!

A résztvevők névsora: Kelecsényi Anna (Éva); Albert Levente (Ádám); Damenija Givi (Lucifer); Szabó Bökény (az Úr); Sipos Bogáta, Sipos Zsófia, Németh-Buhin Elisa, Tóth Dorottya Dóra, Csókay Bernadett, Fazekas Anna, Benkő Fanni, Tóth Dániel, Törköly Szabolcs, Kovács Dorottya Luca (Démonok) – Szappanos Vivien (zene); Csesznák Tamás (média, látvány); Molnár Miléna (smink) Sipos Dávid (rendező)

https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2016/01/adamok-es-evak-unnepe-2016

Comments are closed.