Audi a fejünk felett, szabaduló szoba és Tesla-küldetés

A Nemzeti Tehetség Program nyertes pályázatának köszönhetően részt vehettünk egy tanulmányi kiránduláson. Elutaztunk Győrbe és Mosonmagyaróvárra.

Február 5-én reggel indultunk busszal az iskola elől. Az út hosszú volt oda és vissza is, de szerintem a programok és élmények kárpótoltak minket mindezért.

Első utunk Győrbe az Audi gyárba vezetett. Mindenkit ámulatba ejtett mindaz, amit ott láttunk, már csak azért is, mert nem mindennap látogatunk autógyárakat. Szemtanúi lehettünk annak, hogy hogyan dolgoznak a gépek az autók egyes részein. A félig-kész autókat a fejünk felett vitték az épület egyik részéből a másikba. A gyár összes részét meglátogathattuk, kivéve a lakkozó üzemet. (Oda még a munkatársaknak is külön engedély kell, hogy beléphessenek.) A gyár hatalmas területet foglal magába, a dolgozók rollerral közlekednek még egy épületen belül is. Bámulatos volt.

A következő hely, ahova ellátogattunk a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ volt, ami szintén Győrben található. A kiállítás nagyon érdekes volt, az interaktív feladatok pedig izgalmasak. Egy pánik szobás feladatban is részt vehettünk, amit mindenki nagyon élvezett. Csapatokat kellet alkotnunk, mert egyszerre csak néhány ember fért el a kicsi szobában. A feladat egyszerű volt, meg kellett találni a kulcsot, ami kinyitja az ajtót, amit előtte ránk zártak. A szobán belül különféle feladatokat kaptunk, amiket meg kellett oldani (pl.: sudokut). Miután minden csapat épségben kijutott a szobából, a szállásra indultunk.

Szombat reggel szintén korán kezdtük a napot Mosonmagyaróváron, a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban. Személy szerint nekem a három program közül ez tetszett a legjobban. A kiállítás önmagában is nagyon jó volt, sok interaktív feladatban vehettünk részt. Emellett voltunk planetáriumi előadáson, szabaduló szobában, ahol mutáns bárányok létrehozását kellett megakadályoznunk a feladatok megoldásával, és egy izgalmas Tesla küldetésen. A küldetés lénye az volt, hogy egy feladatlap segítségével az egyes kiállított tárgyakon találjunk számokat, amiből egy számsorozat jött ki. Ezzel szintén egy katasztrófát előzhettünk meg. Ezek a feladatok szinte kivétel nélkül mindenkinek nagyon tetszettek.

Összességében jól sikerült a kirándulás, érdekes, izgalmas programokon vehettünk részt és a két várost meglátogatni is nagy élmény volt.

Köszönjük Szakács Erzsébet tanárnőnek a szervezést és Ferenczi Alpár tanár úrnak, hogy ő is elkísért minket.

Vörös Nóra 10/b

A Futurában videó felvételek is készültek rólunk, ezeket is megnézhetitek:

http://www.youtube.com/watch?v=qYce0izt1AU
http://www.youtube.com/watch?v=NTqdNIxt4R8
http://www.youtube.com/watch?v=yZ_n6w6Iji4

Tűz, fény, energia

 

Comments are closed.