Az előkészületek

A 7.a osztály a Határtalanul! pályázat során horvátországi magyar lakta településeket, magyar református gyülekezeteket és iskolákat látogatott meg. Pályázatunk címe: Szolgálat és kapcsolatteremtés, ami utal az egyházi szolgálatokra és az iskolákkal való kapcsolatfelvételre.
Ezért az előkészítő foglalkozásokat szeptember 1-én tartottunk 6 tanítási órában.
Az első órában történt a program részletes ismertetése, az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók megbeszélése. Majd a másnapi múzeumlátogatásra való ráhangolódás jegyében próbáltuk kitalálni, hogy melyik lehet az a tíz magyar szó, amelyek köré szerveződött a „Mi magyarok” című kiállítás. Rövid gondolkodási idő után a gyerekek az általuk gondolt szavakat felírták egy nagy papírra, majd az internet segítségével közösen ellenőriztük, hogy mennyit sikerült eltalálni ezek közül.
A második órában az egyik vendégünk, Németh Szilvia, aki a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, tartott egy előadást a Kopácsi rét élővilágáról, látnivalóiról.
A harmadik órában a horvát magyar kapcsolatokat tekintettük át egy történelmi előadás keretében. Különös tekintettel azokra az eseményekre, melyekről az út során is készültünk megemlékezni, így Kórógy elpusztításáról, Sztárai Mihály gyülekezet-alapító tevékenységéről.
A negyedik órában a gimnázium egy volt diákja, Dulai Dóra adott ízelítőt a Drávaszög népdalkincséből, zenei világából. Ezt a foglalkozást daltanulással, közös énekléssel zártuk.
Az ötödik órában a népművészetek témakörénél maradva a Harasztiban és Vörösmarton található tájházak gyűjteményéből tekintettünk meg néhány képet. Egy játékos feladat keretében, melynek során a népi élet tárgyait ábrázoló képeket kellett összerakni, felelevenítettük a hon- és népismeret órákon tanultakat is.
A hatodik órában Hidvégi Eszter tanárnő vezetésével útvonaltervező program segítségével járták be a gyerekek virtuálisan a tervezett útvonalat, kiszámították az út hosszát. Kiegészítésképpen megkeresték a helyi látnivalókat, nevezetességeket.
Szeptember 2-án, pénteken Fakultatívan vállalt előkészítő tevékenységként a Magyarok Házában tekintettük meg a „Mi magyarok” kiállítást. Ennek során a gyerekek érdeklődéssel és élvezettel próbálták ki az ott kínálkozó interaktív eszközöket, játéklehetőségeket. Programunkat egy a budai Várban tett sétával zártuk.

Bérczesné Sidó Andrea

Diák véleménye: „Az előkészítő órákon nagyon jól éreztem magam. Máskor is szeretnék ilyeneket.”

Comments are closed.