Kémia körülöttünk

 

Tehetségműhelyünk középpontjában témaként a mindennapok természettudományos vonatkozásai álltak. A diákok felfedezhették, hogy az iskolában kémiaórán tanultakat kapcsolatba hozhatjuk az életünk számtalan területével. A természettudományok nemcsak a természetben, hanem a mindennapi életben is tetten érhetők, segítségükkel megmagyarázhatók a jelenségek. Módszertanunk alapja a tanulói aktivitás volt, hogy a tanulás élményt adjon és megéljük benne az alkotás örömét is. Egész munkánkat áthatotta a fenntarthatóságra törekvés gondolata és megvalósítása a gyakorlatban.

Komplex tehetséggondozó programunk során az egész tanévben zajlott egy hagyományosan kémia szakkörnek nevezhető munka, melyben elméleti, számolási és gyakorlati ismeretekre tettek szert a diákok. Szó esett oldatokról, kristályosodásról, kristályvízről, gázokról, sűrűségről, sav-bázis reakciókról, indikátorokról. Tanulókísérletekben túltelített oldatot készítettünk, ételecet valódi töménységét határoztuk meg titrálással, tojást lebegtettünk a vízben különböző módszerekkel, megtanultuk a 3D toll használatát molekulamodellezéshez, óriásbuborékot készítettünk. Házhoz jöttek nem szakköri óra-szerű programok: workshopok ásványokról karkötő fűzéssel, illóolajokról fürdősó és fürdőbomba készítéssel, színezékekről pólófestéssel.

Nagyon érdekesnek bizonyultak a külső programok is. Mi magunk is változtattuk a sűrűségünket és lebegtünk a búvárkodás során. A Csodák Palotájában a játékokon és kísérleti bemutatón kívül mi magunk is kísérleteztünk a Richter laboratóriumban és kipróbáltuk a szabaduló szobákat. A Rustica Borműhely pincéjében a borászatban alkalmazott mérőeszközök és táblázatok használatával végezhettünk laborgyakorlatot.

A tanév utolsó napjaiban egy Buborék napot tartottunk az egész diákságnak, hogy felkeltsük az érdeklődést a jövő évi tehetségműhely iránt.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-INNOV-21-0010 azonosító számú 1 860 000 Ft összegű pályázati támogatásból valósult meg.

Comments are closed.